Sneller transport met 
nieuwe spoorverbinding Amsterdam – Wuhan

Leestijd 3 minuten

China speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldeconomie

Daan van Velzen
Commercieel Manager Logistics Port of Amsterdam

Leestijd: 3 min.

In 2019 is overeengekomen dat er een directe spoorverbinding komt tussen de Amsterdamse haven en Wuhan in China. Dit is een gezamenlijk initiatief van Port of Amsterdam, TMA Logistics, Nunner Logistics en Samskip. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de voorbereidingen om de dienst in 2020 volledig operationeel te krijgen. Ondanks de coronacrisis – die nota bene zijn oorsprong vond in Wuhan – wordt deze ambitie, zij het met wat vertraging, nog steeds gehaald.

‘Voor bepaalde producten is spoorvervoer een prima alternatief.’

Met een treinverbinding concurreer je meer met luchtvracht dan met zeevracht. Luchtvracht is snel maar prijzig en voor bepaalde producten is spoorvervoer een prima alternatief. Samskip en Nunner gaan in 2020 drie keer per week met een trein tussen Amsterdam en Wuhan rijden. De verwachting is dat dit uiteindelijk vijf tot zes ritten per week worden. De treinreis die zestien tot achttien dagen duurt, is niet alleen snel, maar maakt het ook mogelijk om rechtstreeks plaatsen te bereiken die niet aan zee liggen, zoals Wuhan.

Uitdagingen

De spoorverbinding tussen de terminal van TMA in de Amsterdamse haven en Wuhan loopt via de Samskip van Dieren-terminal in Duisburg, Duitsland. We gaan de spoordienst tussen Amsterdam en Duisburg in 2020 in gebruik nemen. Tussen Duisburg en Wuhan rijden nu al treinen, maar er moet nog het nodige aan die verbinding worden geoptimaliseerd. Denk aan operationele uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van materieel in de verschillende landen, maar ook aan douaneformaliteiten, handelsverdragen en vergunningen. De uitbraak van het coronavirus heeft in het geheel helaas een vertragende rol gespeeld, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we binnen afzienbare tijd van start kunnen gaan.

Intensiveren

De rol van Port of Amsterdam in dit initiatief is het faciliteren van de bedrijven in onze haven en de infrastructuur. Onze focus ligt op de spoorverbinding met Wuhan, maar via andere havens en terminals in Nederland zijn er ook verbindingen met steden als Chongxing en Chengdu. China speelt een steeds belangrijker rol in de wereldeconomie. Daarom werken we ook samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Rotterdamse haven en marktpartijen om de logistieke verbindingen tussen Nederland en China te intensiveren.

 Port of Amsterdam

  24-04-2020

Meer cases zoals deze

Snellere calamiteits-bestrijding met Gezamenlijke Brandweer

Met Raymond Pikee
en Patricia Haks

Lees het interview

Inzicht actuele ligplaatsbezetting op RiverGuide

De actuele bezetting van de ligplaatsen in de Amsterdamse havens is in december 2019 toegevoegd aan de RiverGuide- …

Lees meer

Onze thema’s

Sneller

Zie thema

Slimmer

Zie thema

Schoner

Zie thema