Snellere binnenvaartreis dankzij inzicht ligplaatsbezetting

Leestijd 3 minuten

Inzicht beschikbaarheid ligplaats is belangrijk voor schipper

Erwin Sandburg
Adviseur Divisie Havenmeester

Leestijd: 3 min.

De actuele bezetting van de ligplaatsen in de Amsterdamse havens is in december 2019 toegevoegd aan de RiverGuide app. Dat is een uitbreiding van de online routeplanner voor de binnenvaart die ook informatie verschaft over bijvoorbeeld waterdiepte, doorvaarthoogten, verkeersborden, afvalinzamel- en auto-afzetpunten. De toevoeging van de ligplaatsbezetting maakt het schippers mogelijk hun reis nog sneller en efficiënter te plannen en uit te voeren.

‘Met een simpele klik weet je of een ligplaats beschikbaar is.’

“Voor een schipper is het belangrijk te weten of een geplande ligplaats daadwerkelijk beschikbaar is of dat hij zonder om te varen kan uitwijken naar een beschikbare wachtplaats,” legt Erwin Sandburg, Adviseur Divisie Havenmeester Port of Amsterdam uit. “Dat voorkomt een hoop tijdverlies wanneer je je schip niet kwijt kunt op de geplande bestemming en een plek nodig hebt om te wachten. Dan weet je meteen dat je naar een wachtplaats moet uitwijken en welke daar het geschiktst voor is. Zo kun je je tijd nuttig gebruiken om bijvoorbeeld drinkwater te laden of boodschappen te doen, zolang een ligplaats nog niet vrij is, en bespaar je op brandstofverbruik.”

Positieve reacties

Om de dienstverlening aan de binnenvaart nog verder te verbeteren is de actuele ligplaatsbezetting aan de RiverGuide app toegevoegd. Erwin: “Alle binnenvaartschepen beschikken over een transponder en we hebben de benodigde data in ons Haven Management Informatie Systeem (HaMIS). Daarmee kunnen we met de app inzichtelijk maken wat de bezettingsgraad is van de ligplaatsen bij de terminals en welke afmetingen deze hebben. Door slim gebruik te maken van de (geanonimiseerde) gegevens van de schepen – we hebben alleen de lengte en breedte van het schip nodig – laten we zien welk gedeelte van een ligplaats bezet of nog vrij is. Met een simpele klik op het scherm kan de schipper zien welke ligplaats beschikbaar is terwijl hij nog onderweg is. De eerste reacties van gebruikers op deze toevoeging zijn heel positief, het maakt hun reis inderdaad makkelijker.”

 Port of Amsterdam

24-04-2020

Meer cases zoals deze

Snellere calamiteits-bestrijding met Gezamenlijke Brandweer

Met Raymond Pikee
en Patricia Haks

Lees het interview

Sneller transport dankzij verbinding A’dam – Wuhan

In 2019 is overeengekomen dat er een directe spoorverbinding komt tussen de Amsterdamse haven en Wuhan in China. Dit is een gezamenlijk initiatief van Port of Amsterdam …

Lees meer

Onze thema’s

Sneller

Zie thema

Slimmer

Zie thema

Schoner

Zie thema