Schoner varen faciliteren 
met de LNG Flexfueler

Leestijd 3 minuten

Beschikbaarheid vloeibaar aardgas stimuleert vraag rederijen

Didier de Beaumont

Commercieel Manager Energie

Leestijd: 3 min.

In juni 2019 hebben Port of Amsterdam en Titan LNG de eerste LNG Flexfueler in gebruik genomen. Dat is een ponton dat schepen in de Amsterdamse haven bevoorraadt met vloeibaar aardgas (Liquified Natural Gas – LNG) als brandstof. LNG is een veel schoner alternatief voor traditionele scheepsbrandstof.

“Als Port of Amsterdam stimuleren we schone scheepvaart. LNG is veel schoner qua fijnstof, zwavel en stikstof, maar ook qua CO₂-uitstoot, vergeleken met traditionele brandstof, zoals stook- en gasolie of diesel,” vertelt Didier de Beaumont, Commercieel Manager Energie van Port of Amsterdam. “Dat is met name voor de luchtkwaliteit een enorme verbetering. LNG is momenteel het enig werkende alternatief dat voldoende beschikbaar is. Hoewel er natuurlijk ook aan andere mogelijkheden, zoals waterstof, wordt gewerkt.”

Speciale steiger

Titan LNG is distributeur van vloeibaar aardgas en eigenaar van het speciale ponton dat 1.800 m3 LNG kan vervoeren om schepen te bunkeren met deze brandstof. Didier: “Port of Amsterdam faciliteert dit door het beschikbaar stellen van een speciale steiger voor Titan LNG. Het ponton kan zowel bij de steiger bunkeren als naar een schip (zowel binnenvaartschepen als grote zeeschepen) varen om het te bevoorraden.”

‘Vloeibaar aardgas is met name voor de luchtkwaliteit een enorme verbetering.’

Schoner en voordeliger

“We zijn erg tevreden over het eerste halfjaar met de LNG Flexfueler, zowel op operationeel gebied als qua veiligheid,” vervolgt Didier. “Er komt ook steeds meer vraag van rederijen naar LNG omdat het nu bij ons goed beschikbaar is. Dat maakt het voor hen makkelijker om hierop over te stappen. Het vraagt wel een investering in de brandstofvoorziening op een schip, maar door de lage gasprijs is LNG ook veel voordeliger dan traditionele scheepsbrandstof en daarnaast ook schoner. LNG komt in steeds meer havens beschikbaar, wat een goede ontwikkeling is om het gebruik van LNG verder te stimuleren. Wij zijn trots dat we hiermee vooroplopen.”

Verder verduurzamen

“Ik verwacht dat het gebruik van LNG in de toekomst niet alleen verder zal groeien, maar ook verder zal verduurzamen door toepassing van bio-LNG,” zegt Didier. “Dat is gas van duurzame oorsprong waarmee het CO₂-effect verder wordt teruggedrongen. Ik verwacht dat we dit op redelijk korte termijn in onze haven gaan toepassen omdat we hier al biogas gebruiken. Het is dan nog maar een kleine stap om dit in vloeibare vorm – en daarmee als een nog duurzamer alternatief aan te bieden.”

 Port of Amsterdam

  24-04-2020

Meer cases zoals deze

Amsterdamse haven verduurzaamt

Met Joey van Elswijk
en Stefan Holthausen

Lees het interview

Amsterdamse haven plastic hub metropoolregio

Port of Amsterdam heeft de ambitie om dé plastic hub te worden in de metropoolregio. Een locatie waar bedrijven samenkomen die …

Lees meer

Onze thema’s

Sneller

Zie thema

Slimmer

Zie thema

Schoner

Zie thema